Kladdkaksbotten med Hallon & Vit chocklad mousse

Den här tårtan blev vi bjudna på när min kusin gifte sig, för några år sedan.
Har varit himla sugen på att testa den så nu till min födelsedag passade jag på.
Denna tårta tar mycket tid och kräver en hel del förberedeleser, eftersom den görs i 3 steg.
Läs igenom hela receptet först innan du börjar göra saker. Så du vet hur du ska lägga upp ditt jobb.
Min kusins tårtor den 070521


Min tolkning av tårtan 110320



Kladkaksbotten:

150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2st ägg
2dl vetemjöl

Gör så här:
Smörj och brö en form med löstagbarkant.
Smält smöret i en 2l tjockbottnad kastrull, tag av från värmen tillsätt
socker, kakao, och vanilinsocker och rör om, så att allt smällter samman.
( Man kan ha den kvar på plattan men stäng av värmen )
Rör sedan ner ett ägg i taget, viktigt att det inte är för varmt för då blir det äggröra.
Tillsätt sedan mjölet och ha ner en deciliter i taget och rör ner det.
Häll ner smeten i i formen med löstagbarkant.
Grädda i nedersta delen i ugnen i 175 grader i max 20 min. Kakan ska vara lite "lös" i mitten.
Låt svalna, ställ sedan i kylen minst en timme. Ska du servera kladkakan som den är så är det godast att ställa fram den 20 min innan servering så den får bli lite mjuk.
Hallonmousse
4-6port
5 dl hallonpuré ( ca 650g frysta hallon)
1 dl socker
2.5 st gelatinblad
3.25 dl grädde
Gör så här:
Blötlägg gelantinbladen.
Lägg hallonen i en plastbunke för tining (lägger man dem i en rostfri skål kan de bli lilla i stället för rosa)
Micrar lite lätt eller vänta på att de är mjuka så du kan mixa allt. Om man vill kan man ha i lite socker och en skvätt citronsaft  när man mixar hallonen. När du mixat hallonen så behöver du en tätt sil, för att få bort kärnorna.
Lägg lite hallon pure i sillen, och rör runt tills det bara ät kärnor kvar blir som en lite tjockare massa. Silla rent purén, koka sedan hälften av purén med sockret.
När det kokar tillställer man gelatinet följt av andra hälften av hallonpurén. Vispa grädden lätt, men inte förlöst den ska var fast blanda ner hallonpurén försiktigt i grädden.
Vit chokladmousse
8 port
200g vit chocklad
2st ägg gulor
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Lägg fram äggen så de blir rumstemperade.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i ett vattenbad på spisen. Ta av skålen från värmen när chokladen har smält. Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i chokladen, och vispa grädden fluffig och fast. Rör seda ned chockladsmeten i grädden, och rör runt så allt blir fördelat bra.
Tips!!

-Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
-Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en  klumpig massa.

-Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen  klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli  till en len massa i skålen och faran är över!




Nu har du förhoppingsviss läst igenom receptet och inte hunnit börja göra!
Man kan med fördel göra ett moment per dag om man så vill.
Först gör du kladkakebotten, lägger den i frysen kvar i formen. Tvätta den löstagbara kanten så alla ströbrödssmullor försivner sätt tillbaka.  Så den är ordentligt sval, och kall. Vill man baka in botten i moussen, så skär du bort lite av kanten på kakan. Sedan gör du Hallonmousset, och tar fram kakan och häller på mousset. Slå formen lite i bänken, så du får bort alla luftbubblor. Om du inte spritsar på mousset.
In i frysen igen, så hallon mousset blir fryst. Sedan gör du vit chockladmoussen. Tar ut formen och häller på smeten och slår ut ev luftbubblorna. Plasta ordentligt, hela tiden.
Sen en sista frysning så allt sätter sig som det ska, när det är dags att servera tar du ut tårtan ett tag innan servering ( ca 15min) så det hinner smällta något så det blir lättare att skära i den. Lägg på lite hallon och eller likand på tårtan och servera!!
Hoppas det smakar gott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0