Turriding på Borka basjkir som älskar grannar!!


Tyvärr var det inte kamera vänligt att rida,
så inga bilder togs, får lycka till med det någon annan gång.

Idag har varit en toppen dag, mer såna! Varför har den varit toppen, för att jag har utmanat mig själv med att ridda på en basjkirhäst som har sitt ursprung från Ryssland. Det varmin kusin som förra veckan sms:a

Tjing! Ville bara höra ifall du skulle vara intresserad av att följa med på en turridning nästa tis eller torsdag? Det kostar 400kr och man rider i ca 1,5 timme och sen efter av sadling får man fika. Vad sägs, låter det kul? Det är Linda och jag som ska iväg =0) Kramar

Mitt svar blev Låter som en bra utmaning! Jag var ju dessutom ledig idag så då kändes det som att det verkligen var menat. Så jag har indirekt längtat lite till den här dagen för att få göra något och för att utmana mig. Jag är ingen häst tjej, jag har fått lära mig att rida via jobbet. Men då sitter jag bara på hästen håller i i personen framför och så leder en person hästen och två personal går på sidan i alla fall något otäckt skulle råka hända. Vill säga att jag bar sitter där och försöker hålla balansen, inte så märkvärdigt men nog så läskigt om man tycker hästar är stora och läskiga. Därför var hela dagen rätt stor för min del.Dagens outfit!

Hade ställt klockan på 08:20, bussen skulle gå kl 09:45 mot Kolmården. 08:55 vaknar jag av att katten vill ha lite kärlek. Vill säga att han "bufflar" på mitt huvud och "tassar" mot öronpropparna. Så han fick lite kärlek och uppmärksamhet så alarmet stängdes av. Sen förbered jag mig med frukost rätt outfit ( jag var minst hästklädd, jag är ju ingen hästis)

Vid kvart över nio så gick jag ner till Resecentrum det tog ju ingen tid alls så jag fick ju vänta ett tag. Men jag hade packat ner Jenny S. Så jag passa på att läsa lite. Sen börja det droppa in lite folk då byttes boken ut till mobilen med musik i stället. Väl vid Kolmårdns station vänta Linda i den lilla gröna bilen, vi körde mot Kvarsebo för att plocka upp kusin Katarina.

Efter att undvikt att köra på henne vid väg kanten så åkte vi vidare mot Nyköping. Vår destination var Berga-Tuna Gård där vi skulle på en NaturridningBasjkirhästar.Inte vi på bilden, det fanns inget bra tillfälle att ta kort tyvärr!

-Om turen
Upplev naturridning med erfarna ledare på trevliga och snälla basjkirhästar! Vi anpassar längden på turen efter dina önskemål och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erfaren ryttare. När du kommer får du först hämta en häst i hagen och ni bekantar er med varandra genom att du ryktar och sadlar den. Utanför eller inne i stallet beroende på väder. Turledaren instruerar alla och hjälper den som är ovan. När alla är klara bär det i väg ut i naturen. Efter ridningen sadlar du av hästen, ryktar den och lämnar den i hagen. Sedan bjuder vi på kaffe eller te med hembakt bröd. En kort tur tar totalt ca 3 timmar, varav 1,5 timme ridning. Vill du rida längre kan vi erbjuda en tur som tar ca 5 timmar varav 3 timmar ridning och inkluderar en lättare måltid.

Så när vi kom gick vi och hämta hästarna jag tror min hette Borka, sen fanns även 4 st hästar till med på turen. Jag fick den hästen som var störst och bredast och jag är kortast!  Vi tog hästarna till stallet och fixa i ordning dem. Det var lite roligt att borsta på dem, men inget jag skulle kunna göra i evigheter ;)

Jag och Linda fick lite extra hjälp eftersom vi är verkligen nybörjare på detta. Sen uppe på parkeringen så skulle man försöka komma upp på hästen, inte det lättaste när man kort och vig som ett kylskåp kan jag berätta. Men efter lite kraftansträngning kom även paddan upp på hästen. Inte så graciöst dock! Haha.


Sen bar det av in i skogen, på en 1,5h lång ridtur men det kändes som längre. Jag var inte så nervös när jag väl kom upp på hästen, för det kändes rätt stadigt i sadeln. Försökteatt slappna av så mycket som möjligt. Man ska ju skjuta fram bäckenet, men det var lite svårt att få till en bra "sittställning". Det gick som tur var bra ändå. Min häst gick i mitten på ledet, men ibland gjorde han lite egna vägar i skogen. Då vart det lite läskigt, men efter ett tag vande man sig. Han kunde gå lite rätt ut i skogen för att han såg lite härliga små granar, de gillade han.

En granlover var min häst, vill säga att han typ träffa varje grannjäkel och skulle gå in eller över dem. För vart att de kliade på honom. Men för mig var det ju inte lika kul med en grannkvist i ansiktet och på armarna hela tiden typ. Så höge ramren fick lite fina riv märken från granarna ;) Man ska "stå upp" i uppförsbackarna så det blir lättare för hästen, det var lite knepigt. Där behövs det lite mer övning och bättre skor för min del. Jag hade ju gymnastikskor, man ska helst ha kängor eller skor med klack men jag har kastat de kängor jag har haft. Tror dock jag ska köpa in ett par ridskor och ridbyxor för jobbets räkning men då kan man ju använda de för sådan här tillfällen med. Är rätt säker på att vi kommer göra om det där, eller hur tjejer?!-Var rider vi?
Vi rider på egna marker i ett öppet kulturlandskap blandat med vacker skogsmark. Turen går på skogs- och åkerstigar och till en liten del på grusvägar nästan fria från trafik. Endast vi får rida i det nybildade naturreservatet Berga Kulle med våra oskodda hästar.


Det var en härlig upplevelse att rida bland massor med blåbärsbuskar, Kusin såg även Herr Kantarell med kompisar. Det är fridfullt i skogen, det var uppförsbackar och ned förs backar. Min rumpa började kännas skapligt mör i slutet på ritten den var ju ändå rätt lång för att var nybörjare! Nästa gång ska jag våga sträcka ut benen lite, för nu vågade man liten så mycket man satt mest fint på hästen :)

När turen var klar och vi var tillbaka vid stallet skulle smidiga Greta försöka komma av hästen. Som tur var så var den en som höll i hästen. Väl på marken så uppenbarade sig muskelkram i vaderna speciellt i höger vad. *?/&%¤#"! utlades då, det är allt annat än skönt.  Var bara att försöka sträcka ut benen och stapla framåt. Som satt det gjorde jävligt ont, men vad gör man. Jag ursäktade mig själv och förklara att jag får så här ibland. Då vart ledaren lite orolig att jag hade haft så på hästen med, men det hade jag inte haft då hade jag sagt till!Efter att vi sadlat av hästarna och gått tillbaka med dem i hagen så vart det fika. Det uppskattades för magen hade börjat kurra lite. Vi kom ditt vid 11 tiden, vid kanske 11:30- 12:00 satt vi på hästarna, och vid 14 så fika vi. En hel dag, men jag rekommenderar det till den så vill testa.

Vi stanna även vid "Kalle i backen" en liten mysig loppis, såg lite saker som jag har fått av mamma där som han tog rätt bra pris på, men ev kanske man köper för att få likande som man har fast med annat mönster. Var en speciellt te kanna och vas. Såg en jätte söt ask med men den kosta 195kr det tyckte jag var lite mycket eftersom den inte hade någon stämpel.

En kanon dag helt enkelt!

Grattis Grattis!Den här tårtan hade passat till min fiskare, som fyller 28 år idag!

Fler fina tårtor hittar ni här

Det är endast en gång i livet man blir 28 år den 28:e!! Lite häftigt!
Han fick som sagt fiskegrejer för att kunna börja fiska, och det vart en klockren present. Eftersom han blev som ett litet barn på julafton. Satt och pilla med sina darg, och organisera i sin lilla fiske låda. Var en fröjd att se. Kristian är väldit ordningsam och lite pedantiskt faktiskt. Lyckad present helt enkelt!! Perfekt.Jag köpte "fiske kit" med lite extra tillbehör på Hobbex

Imorogn kommer två saker till om har blivit restade, en ihoppfäll bara hov fick han med. Plus lite annat smått och gått, så ny är det bara att börja fiska typ. Kolla så man inte fiskar på vatten som kräver fiskekort bara ;) Vi änkte ta en kvälls föddelsedags glass med om något är öppet, tiden sprang iväg. Men jag har sov morgon imorogon!
Harry Brandelius - Med en enkel tulipan


Jag uppvaktar inte med rosor i stora fång
Konfekter uti kartong.
Och ej med musik och sång
Och hellre dikta en vers på ett telegram
Jag blomster av detta slag räcker fram...

För en enkel tulipan
uppå bemärkelseda'n
 jag har den äran
jag har den äran
att gratulera.


Det har blivit så populärt
och är så välment och kärt,
 så jag är säker att innan kvällen
det kommer flera.
En liten blomma så här planterad
 uti kruka kan säga mer
än Orrefors som är dekorerad
 med vita liljor och orkide'er,

 så med en enkel tulipan
 uppå bemärkelsedan
jag har den äran
jag har den äran
 att gratulera.


Jenny S

Har legat och läst i en timme sen fastna jag här en stund på massa olika bloggar. Tidsfördriv helt enkelt. Hade hoppats på ett roligt pass på gymmet men det var pilates, Malins favorit. Dock inte min, för mycket teknik för att man ska få ut något av att gå en staka gånger. Så då kändes sängen med Jenny S mer lockande faktiskt. Inte mycket kvar av boken, känner att jag måste läsa efter följarna med Matilde och Åse. Riktigt skön avkoppling att liga o läsa men amn blir så himla seg efter åt...


Den nye fiskaren

Vi testa tårtan idag med den var mycket godare idag. Men Ricekrispen var rätt degiga, inte så smarigt. Igår sov jag jour på jobbet, vilket jag inte tycker är något större problem då jag oftast sover som en pärla så länge jag har mina öronproppar. I natt hade jag dock lite svårt att komma till ro. Så jag somna någon gång vid tolv, så upp vid kvart över sex. Anntar att jag lär vara rätt trött ikväll.

Har haft ont i sättesmuskeln idag, inget vidare. De på jobbet trodde det var ischasnerven som spökade, kanske var/är så. Brukar bli så här ibland, men det brukar gå över. Jag tog Kristians råd om ett "hett bad" det var riktigt trivsamt, när jag var lite älskade jag att bada badkar hos Farmor. Det gjorde man nästan varje "varnan söndag" då det hade varit pappa helg. Mysigt. Min lilla bror och jag brukade ha cyklop med och dyka och ha oss i badkaret. Vi hade inte badat färdigt förrän vi var riktigt skrynkliga. Nu känns det nästan helt omöjligt att få plats två i vårat vanliga badkar. Krisitan kan ju inte tänka sig ett hem utan badkar, så "nästa" gång så får man se till att köpa ett badkar som funkar för två åtminstone. Det kan ju va lite romantiskt och mysigt med ett bad, lite doft ljus och bubbel i badkaret.

Imorgon fyller Kristian år, han blir 28 år! Jag har beställt hans present. Han vill ju börja fiska, så jag har klickat hem ett start kit med lite extra saker från Hobbex till honom. Han vet bara att han ska få fiskespöt, eftersom det var han tvungen att kolla och "okeya" så man inte köper något han inte vill ha. Hoppas han blir glad för de extra sakerna, men de tror jag nog. Sen kommer man väl få frågan om man vill följa med och sällskap vid fisket. Det som är bra är att hans kompis Robert gillar att fiska så då kan de ju fiska ihop.

Nästa vecka har jag semster igen :) Skönt det ska bli, jag och Malin ska hitta på något. Åka till hennes mammas land kanske. Vi får se, skönt med lite egentid ska det bli vart fall!!! Kristian börjar ju jobba, lite dålig tajming tycker jag allt! =p

Min Chockladmaräng tårta

Den blev inte riktigt som Kryddburkens, men den gick att äta. Lite väl söt för min smak, vi gav bort halva till Kristians mamma. Men kul att ha testat något nytt, tog lite längre tid än vad jag trodde det skulle göra!

Det funka riktigt bra med hallon sås till, vart det inte lite söt utan lite syrligt. Nästa gång ska jag nog bara göra ovan sidan och sen lägga på bär. Kristian tyckte att tårtan var Riktigt god! Det är ju huvudsaken eftersom det var hans födelsedagstårta,

Kryddburkens Chokladmarängtårta

Jag har hittat en ny blogg som jag fullkomligt älskar, en matblogg med riktigt härliga bilder eftersom honsom har bloggen även är frilansfotograf. Jag har fått lov att låna hennes recept och bilder, man åste ju fråga först så man inte blir utskälld efter noter! ;) Den här härliga chockladmaräng tråtan tänkte jag försöka göa imorgon.
Bild lånad av Kryddburken

Receptet kommer också från Linda alias Krydburken

Det här behöver du till botten :
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

Det här behöver du till marängen  :
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
150 gram smält choklad

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + kakao + bakpulver, blandat! Bred ut smeten i en rund form, ca 40 cm i diam som du klätt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Ringla i den smälta chokladen. Obs; Chokladen bör inte vara skållhet utan något avsvalnad. Rör ihop lite slarvigt med marängen. Bred ut uppepå botten-smeten i formen. Grädda ca 40min 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt svalna.

Ringla över lite kolasås och strössla rejält med rice crisp, bred över ett lager med grädde som du vispat smaksatt med lite kakao. Lägg på marängtårtan överst.

Rulletårte-botten :
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner mjölet blandat med kakao och bakpulver. Tillsätt mjölken. Häll smeten i samma form som till marängtårtan, även här klädd med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader ca 8-10 min.

Fyllning :
½ dl kolasås
3-4 dl rice crisp
2 dl vispad grädde smaksatt med kakaoFyndig idé med att hyvla dubbelnougat

Hoppas min blir lika fin och lika god som denna ser ut att vara, jag hade tänkt göra en hallon sås med till, tror det kan bryta av fint. Får ta kort och jämföra sen ;)

Sötnöten 6 månader


Lilla Angelica har blivit lite större nu, hon är hela 6 månader. Så hon kryper och ställer sig upp, och ramlar omkul. Hur söt som helst! Sista kortet när Kristian gäspar vart ju klockrent, jag hamna mest på blid när Madde tog kort med sin Kamera. Jag får kolla om jag kan få deras bilder, kul med bil på sig själv med ;)

Vi har Grillat hos pappa, trevlit trevligt. Och själv klart gott. Gjorde en sallad med färskpotatis i, tomat, rödlök, fetaost, bacon, ruccolasalld oh maschetsallad mycket gott till det grillade kyckling. Har tröttnat på potatissallad, så då är en matig sallad ett enkelt och bra alternativ.

Fredags lyxIgår var jag hos Maria på ansiktsbehandling, i och med att jag köper mina Aloe Vera produkter där så får jag efter 10 stämplar 200kr rabatt på ansiktsbehandlingen. Det kommer jag upp i ganska snart eftersom jag köpe 1-2 produkter varje månad,  en stämpel per produkt.Igår så la hon på en "Aha-syra" som skulle hjälpa till att öppna upp porer, och öka blodcirkulationen på vissa områden. Jag har så kallade miler ( el hur det stavas) i mitt ansikte. Det är vita finnar typ, som inte går att klämma. De som man brukar säga att det samlats "fett" i, men det är ju typ talg. Så dess klämmer hon med en kirurgisk nål och sen drar ut innehållet med en pincett. Kan säga så här, det är det i behandlingen som inte är avkopplande!!!!! Det gör jäkligt ont. Annars är det bar skönt att gå på ansiktsbehandling. Få ansiktsmassage, den ena kramen efter den andra.Efteråt känner man sig väldigt ren.

Denna fick jag med mig hem, 199kr rätt bra pris

Jag hade även bokat in plockning av bryn samt färgning av bryn och fransar. Det är rätt skönt att lyxa till det med det ibland, för då slipper man sminka sig. Man har ögonbryn ändå, mina är så ljusa så de försvinner lite när solen skiner på dem. Efter 1,5h timme var det klart. Ja köpte med mig en Forever Aloe Scrub, som kan användas dagligen för både ansikte och kropp, oftast brukar man ju få köpa två olika scrubs. Härligt att kunna unna sig lite och lyxa till det ibland. Någon gång har jag tänkt ta en helkropps massage på Tjejernas Athena där jag tränar för det skulle nog min kropp uppskatta.Har åkt Tuff-Tuff - tågetIgår åkte vi till Söderköping med jobbet, satt på Kanalmagasinet och åt gott. Sen så åkte jag även Tuff -Tuff tåget, med min brukare och kollega. Jobbet har elt klart sina fördelar, jag menar att det är perfekt att skylla på den o den ;) Så får man uppleva Tuff -Tuff -tåget ändå. Så prata en gubbe på den guidade turen med tåget och att Madicken hade spelats in där. Såg även på Söderköpings hemsida  att man kunde vandra en Madicken tur, från vart filmerna har spelats in. Lite roligt.

 Madicken

Så åkte vi förbi massa "Katarina-affärer" vill säga affärer med det där lilla extra, lantlig, romantisk stil. Kusin vad sägs om att göra Söderköping och Viken en lämplig dag för att du ska få kolla på de olika inrednings affärerna ;)??

Kanalmagasinet kommer jag nog besöka fler gånger med K, det var hur mysigt som helst. Ett helt bord med kaffebröd!! Såg gammalt och slitet ut på samma sätt som det såg nytt och nytänkande ut. Café helt i min stil. Deras Forccia var underbart god, lite lite sallad men så är det ju alltid. Smultronstället är ju trevligt men lite överskattat. Vi har alltid åkt till Söderköping för Smultronställets skull och Tandläkaren, men man ska nog tänka utan för fyrkanten och våga testa något mer längs kanalen. Men Smultronstället är väl värt besök det med, för den som ej varit där!En av årets nya smak på Smultronstället, ÄnglavaktEller kanske en kalaspinglaKantarell - Cantharellus cibarius Fr.

Beskrivning:
• Hela fruktkropppen gul.
• Hattens översida slät, med ofta vågig hattkant.
• Hattens undersida har grenade åsar som löper ner på foten.
• Kött gulvitt, med något skarp smak och fruktig doft.

Kommentar:
Växer i löv- och barrskog och är vanlig i hela landet utom i Norrlands inland. Förekommer även i fjällbjörkskogen.
Kantarellsäsongen är mycket lång, ofta kommer de första kantarellerna redan i juni-juli, och om nattfrosten inte är allt för grym så kan man finna dem långt in på senhösten. Självklart är kantarell en läckerhet, men jag påpekar gärna att det finns ännu läckrare svampar att plocka!

Förväxlingssvampar: Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar kantarell. Däremot kan ovana svampplockare förväxla den med narrkantarell som har skivor under hatten och saknar matvärde.
 <- NarrkantarellKantarell (Cantharellus cibarius) är en ätlig svamp som växer i löv- och barrskog. Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är det en svamp som är näst intill omöjlig att blanda ihop med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare. Säsongen är vanligen juli-oktober. Kantarellen är en utsökt matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning skall dock undvikas då kantareller blir sega och beska av det. Arten är allmän upp till mellersta Sverige, men förekomsten norr därom är blandad. Arten finns dock även i fjällen i fjällbjörksregionen.

Blek Taggsvamp -Hydnum repandum  ovan


Trattkantarelle

Kantarellen ingår i basidsvampsordningen Cantharellales tillsammans med bl.a. trattkantarellen (Craterellus tubaeformis) och den bleka taggsvampen (Hydnum repandum). Denna ordning består av ca. 300 arter och är förvånansvärt morfologiskt och ekologiskt mångfacetterad; såväl mykorrhizabildare (t.ex. släktena Cantharellus, Craterellus, taggsvampssläktet Hydnum och fingersvampssläktet Clavulina) som vednedbrytare (släktena Sistotrema s.l. och Botryobasidium) och till och med fåtalet lavar (släktet Multiclavula) ingår i den. Ordningen anses som tidig inom de fruktkroppsbildande basidsvamparna; detta återspeglas exempelvis av att "skivorna" på undersidan av kantarellernas fruktkroppar inte tros vara evolutionsmässigt likställda (homologa) med skivorna hos övriga skivbärande hattsvampar. "Skivorna" hos kantareller kallas ofta för "lameller" eller "åsar" för att markera deras separata ursprung.

Den vanliga kantarellen har, liksom övriga medlemmar i släktet, en kompakt och icke ihålig fot. Detta kan jämföras med "trattkantarellen" Craterellus tubaeformis, som, liksom övriga medlemmar i släktet Craterellus, har ihålig sådan. De två släktena är mycket nära besläktade.


Källor: Svampguiden
             Skogsstyrelsen
             Wikipedia
             Google Images

Ingen kantarell så lång ögat kan nå


Igår hade jag och Emmelie tänkte plocka mängder med Kantareller, det börja med att det regna när vi skulle åka ut till skogen. Men vi trottsa regnet och åkte iväg mot skogen ändå. Vi hitta stället som mamma hade pratat om, och gick in i skogen och börja leta. Vi kände att det lukta svamp, eller kanske inte Emmelie men jag kände hon kände med det efter ett tag.  Vi gick och gick, leta och leta. Jag som hade missat att kissa på jobbet blev bara mer och mer kissnödig, inte riktigt rätt läge.

Det dugregna lite gran, men det var mysigt att gå i skogen och leta och filosofer lite. Efter gaska lång tid så hittar Emmelie till slut två st kantareller. Så vi tänker att det borde finnas mer i närheten, men icke. Sen gick vi ner mot en bäck där nere hitta vi yttligare tre st. Vi hade planer på att komma över bäckn men se bilden nedan för. Emmelie fick vara test kanin, och gick över. Men hon såg inga kantareller så vi skippa det äventyret, jag har ju inte värsta alnsen så det var nog lika bra.


Så här såg det ut där vi var och leta efter Kantareller

Men vi hitta inga fler knatreller efter de där 5 st, efter ca 2 timmar så la vi ner det hela och åkte hem till stan igen. Det fanns dock lite blåbär men det blev ine att jag plocka, får åka och plocka någon annan dag. De jag har hemma börjar ta slut! Det var vart fall mysigt och skönt att gå i skogen men jag vart helt klart besviken på fångsten. Jag hade räknat med bettydligt mycket mer typ några liter. Man kanske måste leta lite mer, hitta sina ställen. Samp äsongen har judick bara börjat så vi får väl försöak igen och mer i höst.Det var väl minst en sån här fångs jag hade väntat mig.Detta är resultatet av våran samp plockning,
 rätt misslyckat enligt mig...
 men bättre med fem än ingen alls iof.


Maley & MeIgår såg i filmen Marley & Me så bra film, och rar. Jag brukar ju oftas somna om man ser film på kvällen men inte om det är något bra. Den var jätte sorlig på slutet så jag stor böla, vilket jag vart lite förvånad över så mellan hulkningarna satt jag och as garva. Gillar man djur eller har haft djur så kan man ju känna igen sig lite i filmen. Den är helt klart se värd! Finns även som bok.


Om filmen
Det nygifta paret John och Jennifer Grogan går i tankarna att skaffa barn men bestämmer sig för att först skaffa en hund. De fastnar för en söt golden retriever-valp som de döper till Marley. Marley visar sig vara ett riktigt yrväder och han vänder till en början helt upp och ned på deras tillvaro. Allt eftersom tiden går blir han dock en älskad del av familjen och den fasta punkten i John och Jennifers tillvaro när de tacklar livets upp- och nedgångar.Om Boken:
Internationell bestseller! Livet och kärleken med världens värsta hund.

Nu är den här! Boken om Marley, världens mest neurotiska och älskvärda hund. Jenny och John skulle just börja sin gemensamma tillvaro. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund. In i deras hem kom Marley, en gyllengul labradorvalp som snabbt växte till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, han sprang genom dörrar, hälsade alla gäster med en dreglig puss och tuggade i sig alltifrån pennor till ett använt graviditetstest. Varken lydnadskurser eller lugnande medel hjälpte. Men lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Och för familjen Grogan blev han en ovärderlig gåva.

 Marley och jag har hyllats av både läsare och kritiker, legat 50 veckor på den amerikanska försäljningslistans förstaplats och sålt i otroliga 2,5 miljoner exemplar.
Trailer från StorbirtanienLite dålig kvalitet, men roligt  att se på :)

110st KardemummabullarHar bakt bullar idag, det blev totalt 110st, då jag gjorde på två st jäst. Så nu är det massor med bullar i frysen. Det tog sin lilla tid, det är ju smidager att bara göra på en jäst. Hemligheten bakom en bra deg är att ha i mycket smör, och sen köra den länge. I regel kör man oftast en deg för kort stund i t.ex en degmaskin det gör att det inte hinner bildas glutamin trådar som gör degen elastisk och smidig. Då får man lite "hårda" bullar.Jag skulle behöva en ny köksassistent men de kostar väldigt mycket pengar.
Men visst vore det fint med en rosa? :) Fast en svart skulle funka med.
Det är nämligen så att den jag har är en Kenwood, och har särkert över 20 år på nakcen. Där kontakten sitte har det blivit lite grönt, känns ju lite läskigt. Sen har det börjat lukta bränt, så den är inne på sista värsen.
Men den får hänga i tills den dör!
Norsholms Djurskjukus, bad och en runda i spåret

Idag är det regn väder precis som väntat. Men det är helt okey, då kan jag passa på att bakamina bullar, stäa lite kanske rensa garderoben?


Sotis, fick besöka veterinären

Igår så fick vi åka med katten till Norsholms Djursjukhus... När vi vakna så kom katten in och var väldigt stressad, flämta som en hund med tungan utan för. Klia sig som han hade loppor, och det såg lite otäckt ut. Så vi ringde till Norsholm för att få lite rådgivning de tyckte vi skulle komma med honom för att det kunde vara en allergisk reaktion.  Sagt och gjort, i bilen är katten förhållandevis lugn mot vad han brukar var är han får åka bil. När vi sitter i väntrummet ser vi at hans beteende har klingat av. Typiskt! Men han undersöks ändå, veterinären kunde se lite vid öronsnibbarna att han hade haft en reaktion. Det tråkigt är att han kan få det igen, eftersom det är något här hemma han har reagerat för och träffat på tidigare. Men men händer det igen då vet man ju vad det är, men inte vad det kommer ifrån. Vi var våra funderingar men inget vi kan vara helt säkra på. Dyrt blev det 1350kr, men det var det värt. Det är ju våran ögonsten ;)

När vi kom hem som damsög K, jag vått torkade golven efter. Känns mycket fräscht då, har Ajax syren, luktar mycket gott och somrigt. Jag lagade chili con carne brukar var K som lagar det annars, jag glömde helt bort vitlöken så det blev mer som köttfärssås md bönor =P Men det gick det med.


Guldvagnen, näckroserna börjar komma :)

Efter maten packade vi väskan ch åkte mot Kolmårsdskogen och till ett av våra favorit bad ställen. När vi kom ram så var det rätt "mycket folk", det är typ folktomt nästan jämt. Ett ställe där de flesta bara tar ett dop och sen åker igen. Det var en barnfamilj på 5 barn +2 vuxna, en pappa och en dotter, "Näcken"- han är stammis där, men efter ett tag så var det bara vi och Näcken kvar. Jag bada såklart, jätte skönt! O solade och börja läsa på Jenny S av Denise Rudberg.


Jag i solglassögon

På kvällen fick Kristian ett ryck och vill ut och springa, vi hade precis ätit så det kändes inte jätte lockande. Men jag följde med ändå, vi åkte till Jursla för att ta elljusspåret kring Lillsjön. Jag testa att springa men det funkade inget vidare, så det blev att powerwalka i stället. Kändes skönt när det var gjort, rätt fint spår med har inte gått där tidigare. Sen vart det Tv tittande av det som var kvar av kvällen.Bilder från spåret, det var ganska kupperat, så det kändes i vaerna efteråt!

Hallon på balkongenSå här ser hallonbusken ut som vi köpte tidigare i år.
 Det är mogna hallon nu, kul kul!

Fast inte helt mogna ör de ramalr inte av när man försöker plocka de, men snart så.
 Kristian har redan smakat på dem och sagt att han tyckte de var goda!


Slumdog Millionaire SoundtrackA R Rahman Featuring  The Pussycat Dolls
- Jai HoJai Ho - Slumdog Millionaire in HindiA R Rahman & M.I.A.
- O... SayaA R Rahman Featuring Alka Yagnik & Ila Arun
- Ringa RingaA. R. Rahman featuring Suzzanne
- Dreams on FireA R Rahman Featuring Suzanne - Latika's ThemeSonu Nigam, Mahalaxmi Lyer & Alisha Chinoi
- Aaj Ki RaatPaper Planes (Dfa Remix) - M.I.A.
Paper Planes
- M.I.A. (lyrics)

Slumdog Millionaire


För några veckor sedan såg vi Slumdog Millionaire, en film som har tjänat 350 miljoner dollar, vunnit 8st Oscars statyetter. Bara för det behöver det ju inte vara en vinnare för mig... Men det var det helt klart. Den framkallade nästan alla känslor som man har i kroppen, man kan inte se den utan att känna något eller bli berörd. Den finns även att läsas som bok. Så när det är en regning sommar dag gå och hyr, eller på något annat sätt... För att se filmen, det är den värd!Om Filmen: Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Bombays slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av"Vem vill bli miljonär?". Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, ska veta de rätta svaren.

Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga föratt förklara hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga kommer det fram en fascinerande historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror, om människorna som korsat hans väg och, inte minst, historien om Latika, flickan han älskat och förlorat. I varje del av hans berättelse finns nyckeln till svaret på frågan han besvarat.

DN har gjort en rätt intressant Filmrecension som man kan läsa här finns ju ännu flera om man googlar. t.ex..

 


Trailer på engelskaFilmklip på tågetFilmklip Latika på tågstationenFilmklip

Blåbärs plockningIgår var jag och Emmelie och plocka blå bär i Svärtinge skogen. Det fanns verkligen hur mycket som helst, i olika storlekar. Men en hel del stora med, men tyvärr slår de inte de ute på Ummareö där Malins mamma har sommar stuga. Det var trevligt och avkopplande. Delvis därför jag vill bo närmre skogen får att det är skönt att gå i och få ny energi. Totalt blev det en "Brinks burk" kanske två liter? Vet inte riktigt... Det räcker ett litet tag, men jag fick mer smak så jag vill plocka mera!! 

Mamma har tipsat om ett svamp ställe med nu som vi ( Jag och E) får testa, hennes gamla minne är väl så där men vissa saker vet hon! Hoppas det stämmer för då kan vi hitta massor med skogsguld :)


Tyvärr så blev jag ju rätt varm så myggen var på mig som f*n!! Helt j*vla sönder biten, men kliar man inte så försvinner det fortare. Eller så tar man till Aco Alsolgel, det tar bort det "kliga", tycker jag min kusin som har tipsat om det. Men Malin funkade det inte på tyvärr :( Men jag ska köpa "Mygga" till nästa gång så kanske det blir mindre bet. Man kan ju alltid hoppas som det är nu hittar jag myggbett lite varstans


This is the shit!Celine Dion Maraton
Celine Dion -Think TwiceBecause You Loved
Me lyricsTitanic Theme Song - My Heart Will Go OnPour que tu m'aimes encoreALL BY MYSELF with LyricsBeauty and the Beast
- Celine Dion Live in MemphisCeline Dion - The Power Of Love (Live)If Thats What It Takes engelsk varison av Pour que tu m'aimes encoreImmortalityCeline Dion - Let Your Heart DecideA New Day Has Come (Europe Mix Version)That's The Way It IsSIMPLY THE BESTIt's all coming back to me nowGoodbye's (The Saddest Word)
lyricsP.S. I Love You (Celine Dion You Are My Angel feat R. Kelly)Celine Dion & Destiny's Child - Emotion
Have You Ever Been In Love
- LiveEyes On Me
(recording session)
Celine Dion & Barbra Streisand - Music: ' Tell him'

Allsång med Shania TwainFrom This Moment On - Shania Twain - Lyrics

Yes, har suttit och bröllat med i texten två gånger. Så vacker låt, den betyder mycket för mig.
Hörde den första gången när jag var ner kärad i min bästa killkompis D, sen dess betyder den här låten allt.
Texten är hur bra som helst! Skulle var intressant med en svensk tolkning av denna låt, kanske blir det kusin Cia's uppgift den dagen man ska gifta sig?


De utslagnaKristian och SkrållanSkrållans favorit plats, att ligga nära i soffan :)Sottis, kolla in stilen!Sottis, sov lägge. Kristian och skrållan låg bakom i soffan ;)


Sottis

Själv låg jag med i en soffa och såg på film, hela familjen var samlad =oD hehe.

Bilder från helgen

Bilder från helgen!
Hemma hos Henka och Jojo
Vi lyssna på Munken in the Park genom fönstret
Mycke lyckad kväll :)FV: Stina, X= Gustavs tjej, JohannaFV: Gutav och HenkaFV: Anna & SaddeKrisitanMysanHenkaDen tattuerade SimonJohanna & Henka, tio år nästa år :)Kristian och MysanKantarellmackor med salladFredags kvällsmaten

Jag vill äta något med kantareller men kom inte på vad, så fråga jag K om han hade något förslag. Då kom han på Varma mackor med gräddstekta kantareller. Mumsigt värre. Kusin Katarina som har introducerat det i vårat liv. Det är så himla gott :)  Gjorde även en enkel roccula sallad med tomat till, jätte gott.


Måndag, tvätta och övingsköra

Måndag, imorgon börjar jobbet igen. Känns helt okey, tråkigt att det har regnat hela veckan bara. Dag ser det ljusare ut, sol och klar blå himmel. Då ska man ju inte tvätta, men det var inte så mycket, ska ner snart och sätta på de två sista maskinerna. Jag hade tänkt rensa garderoben nu på semestern det har inte blivit av ännu så det får vara kar till någon rening dag.

Igår gjorde jag absolut igen ting, lite tråkigt att en hel dag ska gå åt skogen för att man har partat dagen innan. Där av tycker jag det är lite onödigt att festa ibland. Idag ska jag och Malin övningsköra, ska bli roligt. Fundera på att kolla efter kort at framkalla till Farmor ev. Hon fyller 90 år imorgon, och det är inte det lättaste att köpa något till en 90-åring. De har ju precis allt! Så det b blir väl en blomma, tänkte ett tag köpa färskmalet kaffe med några choklad praliner till med, får se kanske går upp till stan och köper det. Blir det lite roligare än bara en blomma liksom!

Lade in Bonniers Trafikskola på datorn igen, så jag ska försöka sitta lite med det varje dag nu, så man kommer någon vart. Skriver in mig på körskolan blir väl i slutet av september skulle jag tro. Då hinner Malin och jag traggla lite mer, så kanske det sitter när man ska växla upp och ner lite smidigare än vad det går nu. Det funkar ju men ibland blir det fel och ibland blir det kärringstop. Men det är ju därför man ska nöta och nöta, träna å träna.

Så nöjd har klistrat in alla bak- och dessert -recept nu i min bok. Så har jag köpt en större bok för mat och drink recept, som ska klistras in i. Men då har man något att göra lata dagar. Har börjat fundera på julklappar med! Vet att det är att vara ute i väldigt god tid men ändå. Jag har kommit på att jag ska köpa fotoalbum stora med svarta blad som man kan klistra in i. Och ge bort, det uppskattas ju alltid. Kom på det när jag var hos Mormor och morfar..

Mammas julklapp har jag även den sätt ut på cdon, kommer bli perfekt. Till pappa och Gerd har jag med sätt en sak som funkar perfekt till deras camping liv ;) Jag är ju så glömsk så får skriva upp de sakerna snart. vissa saker kan man ju faktiskt köpa i förväg med ;) Man behöver inte köpa allt i sista minuten som jag gör annars, det går ju faktiskt på andra sätt med att förbereda sig i god tid!

Roller BabiesEvian Roller Babies international version
VS
Yiddish Version Evian Roller Kinderlach


Bakis, skakis =självförvållat

Bakis och skakis typ. Vi gick till Henka och Johanna igår, så lyssna vi på Munken in the prk genom deras fönster eftersom de bor på Dalsgatan, mitt emot parken där de spela och Munken ligger. Jag var väl lite för på G, kan man känna så här dagen efter. Jag brukar ju normalt sätt aldrig dricka, det händer att jag dricker kanske 5ggr/år, var av att 2-3 ggr av de tillfällena blir jag onykter och bakis dagen efter. För jag hatar att var bakis, det är bland det värsta som finns tycker jag.

Men det var trevligt igår, inte som det brukar vara på de där hemma festerna. Några år har ju trots all gått så diskussionerna har mognat något. Men framför allt inte en massa dataspels snack. Eftersom jag inte brukar dricka så hade K räknat med att jag typ skulle dricka 1-2 öl på sin höjd. Så K hade köpt 8 st Småland. Det var bara det att jag drack 4st, plus 2-3glas vin med. När jag blir full så blir jag grymt röksugen, eftersom jag förr rökt antar jag... Jag fick testa catch av Johanna det är ett "tjej" snus typ. Mindre portions påsar. Det var helt okey, Still ju nikotin begäret. Även om det är jäkligt onödigt.

Vi tog taxi hem fast det är så pass nära, men det var det värt just då. Jag var på tok för full för att kunna somna, allt snurra och det kändes som jag skulle spy vilken sekund som helst. Efter lite om och men, så kunde jag somna. De är de stunderna och som idag där jag går runt och mår super illa, så  liggande är det lägget som känns mest säkert som gör att jag väljer att inte dricka.

Problemet är ju att när jag väl dricker så dricker jag fort, har alltid gjort kommer kanske alltid gör med? Och mycket i förhållande till vad jag brukar dricka. Om man aldrig dricker tål man ju heller inte så mycket. Jag och Malin skulle ha plockat blåbär idag men hennes man fick åka på jobb, lika så bra kan jag känna. Nej kanske dax att beställa flott, vad är en bakfylla utan pizza? Å ligga lite mer, det in lägg blev ett mycket "Tycker -snyd- om- mig -själv" inägg. Haha.

Mallorca resan i bilder

Här kommer lite blandade bilder från
Mallorca resan 26/6 - 3/7

(Klicka på bilderna så blir de större)

Lata dagar på stranden
Bilder från stranden när sjölejonet badar ;)
Älskar ljust som blir på källsbilderna när vi var på stranden.Äta bör man annars dör man. Äta gör man ändå dör man!
Olika bilder från kvällarna när vi var ute och åt.
En dag blev det Burger King, det gick faninte fort! Men gott var det :)
Utflykt
En dag var vi på den klassiska grottutflykten, då det även ingick att åka till Manacor för att se på pärltillverkning. Samt Likörprovning som avslutning. Mycket lyckad dag :)Kollar runt i närheten
På kvällarna kollade vi runt i närområdet, hitta fina Boganvila buskar, massor med vatten drag,
Kristian gillade palmerna ;) En kväll gick vi till hamnen och kolla på fin båtar.Flyga hem
Efter en veckas semster, men bad och sol. Mysiga kvällar med promenader,
 öl och god mat var det dags att flygga hem igen.

Munken In the Park

Munken in the Park

10-11 juli 2009


Norrköpings nya musikfestival är nog det häftigaste som händer det här året...

 

Med en salig blandning av lokala talanger och kända svenska artister slår vi på stort och erbjuder något som ingen gjort förut-

två dagar av live musik helt gratis!!!


Vi hade tänkt gå ditt idag, men vädret säger nog Nej Tack, tilll det.. Har ju regnat hela dagen känner inte för att bli dygn sur.

Vi gick till Henka och Jojo ändå, och det var riktigt trevligt. Jag blev fuller:) Var länge sen man kände sig så här ikroppen, kommer kännas segt att gå upp imorgon när jag och Malin ska plocka blåbär. Nu ska vi äta melon :) mitt i natten...Cidinho & Doca - Rap Das Armas (Parapapapa)Låten med ett jobbigt uttlande, helt klart en sommar plåga.
 Men änså länge är den bra, man blir helt glad och på party humör!

Pyssel TajmI morse började jag klippa och klistra in lösa recept, nu efter lunchen så har ajg fortsatt. Jag gillar att pyssla, jag är en pyssel tjej! Men ibland glömmer jag bort hur kul jag tycker det är. När jag väl sitter är jag helt försjunken i det jag gör. Jag gillar att smala på mig recept, så jag spara ofta Buffé tidningen från ICA eller Mersmak från Coop- koncernen. Men eftersom jag inte har tagit mig tid att fixa och trixa så samlas allt på hög där det inte alls behöver vara.

Det finns fördelar med dåligt väder, man tar tag i sånt man glömt bort! Nu ska det fortsättas att klistras :)

För er andra som gillar pyssel och inredning kolla här

Mallorca Snöglob
Dessa två blev köpta på Mallorca, jag skuttade av glädje när jag hitta dem.
Det är ju min passion och hobby att samla på snöglober! Som om du någon gång ska köpa något till mig och inte kommer på vad köp en snöglob, det uppskattar jag jätte mycket!!

Här är ett gammalt inlägg där jag berättar lite mer ingående över min förtjusning över dessa snöglober, tnördigt värre ;)

Regn regn å mer regnI en hel vecka har det typ regnat. Så nästan dagligen har det blivit att jag besökt
SMHI's sida för att se en 5-dagars prognos som nästan alltid ser lika upplyftande ut :(
Självklart kommer solen nästa vecka när man börjar joba igen, typiskt!

Mallorca resan

Dagen D
Fredagen var kommen den 26 juni, då vi skulle åka iväg till Alcúdia på Mallorcas norra kust. Allt var packat och klart redan dagen innan. Lite små fix under dagen bara. Planet skulle gå 21:30 från Norrköpings flygplats. Vid sju tiden beställde K en taxi, då börja han bli lite nervig tror jag för då skulle det gå fort fort, ner ner. Så fick vi ändå vänta en liten stund på taxin!
K har någon företags rabatt å taxi så det kosta runt en hundring från oss och ditt (ca 3,8km)

Jag eller Vi hade aldrig flugit från flygplatsen tidigare, den var väldigt väldigt liten. Det fanns endast en incheckning till Spanair som vi skulle flyga med. Kan det blir enklare? Går ju bara inte att göra fel då :) Vi var ju tidiga men det var det fler som var så vi checka in, sen gick vi och vänta i väntsalen vid våran gate. Även det var rätt simpelt det fanns två gater, alla skulle till gate 2. Hehe.

Nerverna kom och gick jag behövde uppsök toaletten ett X antal gånger, vi tog faktiskt inga kort vi var väl för nervösa?! Värsta guldläge annars att fota eftersom det var så litet så såg man jättebra. Jag garderade mig med åksjuke piller, eftersom jag är lite känslig. Efter ca 1,5h´s väntan kom det lilla planet med resenärer från Mallorca som såg rätt bruna ut men inte överdrivet. När det närma sig mer så ställde vi oss i den långa kön. Var väl lite mer än 100 personer till som skulle åka med planet. Som sagt ett rätt litet plan som tog ca 120personer.

Gick ut ur gaten, över flygplatsen mot trapporna till flygplanet och leta efter våran plats och satte oss. Det var många många år sen jag flög sist, säkert 15 år sedan. Kristian var det minst lika många år sen han flög med han har bara flugit till Gotland som längst med. Så började vi flyga upp åt kändes som att åka med Lille Bror när han körde bil det gick fort fort och sen steg planet. Lite lock för öronen men annars var det mest roligt :=D

Jag var hur trött som helst på planet vill mest bara sova bort tiden. Men min resekamrat tyckte inte likadant så han försökte underhålla mig. Gick väl så där jag somna till å från. Palmas flygplats var stor och rätt öde när vi kom fram efter midnatt. Vi följde med strömmen det kändes enklast i det här läget... Kom till rullbandet med baget, inså att svarta väskor var det allt för många andra som med hade så nästa gång kanske man ska ta en blommig. Förvisso hade ajg satt Nintendo klistermärken på våra väskor för att det skulle ut märka sig lite ;)

Långbussfärd till hotelet på ca 2 timmar. Låg i sängen på hotellet vid 03:30, somna gott.Sol & Bad

Lördagen började som många andra dagar skulle göra. Mobilen ringde och Marie Fredriksson börja sjunga på "Vem tänder stjärnorna"  Ner till frukostbuffén, K testa det varma äggröra med bacon. Det var ända dagen han testa det så det var nog inte tipptopp gott. Jag körde på macka med yoghurt och melon. Vi har frossat i vatten melon denna vecka, mums!

Sen gick vi till receptionen för at fixa en saftybox, även kallad saftycase av My. Jag och ord, det blir inte rätt alla gånger. Det gick fin fint att få och den annars i garderoben på rummet. Perfekt, behövde ingen se hur ofta vi räkna pengar eller gick i det där skåpet. Mobilen och kameran fick med ligga där när det inte användes likaså bra.Efter det gled vi på badkläderna och gick ner till stranden, för att ta varsin solstol. De kosta 4,5€ st, så 9€ tillsammans. Det var mycket folk på stranden men ändå inte farligt jag har varit med om värre t.e.x Grekland där det varit som packade sillar. Jag testa självklart badvattnet på en gång, lång grunt och varmt var det.

Jag gillade badvattnet och stranden mycket, K var badkruka och bada endast en gång. Tråkmåns! Annars såg dagarna ofta ut så gå ner till stranden för att sola och bada. Så klart brände jag mig på ryggen, inte skönt. K brände sig med, men det gick över. Aloe Vera Gellyn var perfekt när det gällde solsveda, ja jag vet jag är väldigt förtjust i Aloe Vera!

Vi testa även poolen två dagar med, det var en gång efter vi hade bränt oss och behövde mycket skugga. Det är ju inte samma sak att bada i poolen som i havet men det funkade. Mer än så var det väl inte. Bada inte lika mång gånger i poolen som havet. Men kul att variera sig lite!


Sköna kvällar på balkongen...

Jag tycket det var lite för varmt att äta på dagarna eftersom det var runt 36 grader, så jag föredrog att äta på kvällen. Så efter lite om och men så blev det så. Första kvällen åt vi en mer rejäl lunch så då var det glass bar på kvällen i stället. Väldigt gott lite mycket grädde i min smak bara. Det mest spanska jag smakade var en Marockansk sallad som bestod av lök, tomat och grön paprika. Fräscht och gott. Mest udda jag testa var en pizza som hette Tropical, det var jordgubbar, kiwi, aprikos och annans på den. Det låter ju hur skumt om helst men det var faktiskt väldigt gott om man gillar frukt på pizza.Vi hitta ett ställe som hette Traviata Grill, där hade det helt underbart god grillspet. Deras bearniesås smakde lite rökigt, annorlunda men mycket gott! K tog San Miguel till maten medans jag körde på Auqa eller läskeblask. En dag gick vi till Burger King med, hehe smakade precis som hemma :) Det var rätt varmt även på kvällarna runt 27 grader. Vi gick och kolla runt lite, en kväll gick vi mer till Hamnen. Annars rörde vi oss mest i närområdet. Vi var inte allt för vågade vi...Så brukade vi köpa med oss någon öl och Brezzer hem som vi satt och drack på balkongen. Mysigt, spela kort och schak. Vi hade Ac på rummet vilket var väldigt skönt när man skulle sova eller bara vill ha det lite svalt och skönt. Det var lite pansis varning på oss eftersom vi gick hem tidigt och la oss i sängen för att läsa... Men semster är ju vad man gör det till. Nästa gång vi åker kanske vi är mer vågade.. vem vet. Sängarna var inte så värst sköna, det var en platt kudde, med för mjuka sängar så ryggen kändes helt paj dagen efter. Tur man kunde hundsova på stranden :)


Klassisk Grottutflykt

Efter att ha varit på Välkomstmöte på söndagen så bokade vi in oss på Den klassiska grott turen. Den kosta 33€/person men det var det väl värt. Man kunde ha fått det billigare men då skulle man gå upp tidigt för att vid sju lyssna på något företag som sålde säng saker. Så vi gick upp vid åtta för att äta frukost, sen gick vi bort till hämtningsplatsen. Vi var tidiga så det var inga problem med att hinna med rätt buss.

Det var en svensk lokalgudie, skönt med en svensk i stället för skandinavisk. Ac på bussen med så vi inte svettade bort för mycket. Första stoppet var till pärlfabriken Majorica
Om Majorica
Mallorcas första pärlfabrik grundandes i Manacor under senare delen av 1900-talet. Pärlfabriken gjorde snabbt sig ett rykte runt i Europa om sin skicklighet. Fabriken var något av pionjärer inom pärlindustrin och gjorde så pass väl ifrån sig att Mallorca så småningom kom att bli en av världens större centrum för just konstgjorda pärlor.
”Mallorquinska pärlor” blev ett begrepp inom pärlindustrin och kom världen över att förknippas med kvalitet och hållbarhet.
Mallorca-pärlor är inte naturproducerade och ska inte förväxlas med äkta pärlor

som skapats av musseldjur. Mallorca-pärlor tillverkas genom att en stomme (en liten glaskula eller dylikt) doppas i en vätska som framställs av bl a fiskfjäll vilket ger en pärlemorliknande yta som är slående lik den som återfinns hos äkta pärlor.
Mallorca-pärlor ett utmärkt alternativ till äkta pärlor för den smyckesintresserade som letar efter vackra pärlsmycken till facila priser.Där fanns det massor med montrar med olika pärlkreationer, ex. halsband armband och örhängen mm, Så va det folk som satt i små små bås och tillverkade den här pärlan, det såg rätt häftigt ut. Jag är lite snål och inte överdrivet förtjust i smycken så därför vart det ingen inköp. Bredvid pärlfabriken låg en dinosauries park och en affär som såld hantverk från olivträd mm. Där köpte jag en snöglob med Mallorca.

Där hitta jag även Magnum Temption med cranberry, det blev en favorit under semestern! Precis som Calippo Straawbery, läskande och god när det var varmt.
Jag gillar ju glass :)

 Sen åkte vi till droppstensgrotta som låt i närheten av pärlfabriken. Som hette Cuevas del Drach, grottan var det K blev mest fascinerad över . Men det är ju väldigt fint och häftigt. Det finns ett flertal olika grottor att besöka på Mallorca. Den största och mest besökta är Drakgrottorna, men det finns många mindre som också är väl värt ett besök. Grottorna är utspridda över hela ön och därför kan man välja något som ligger i närheten av där man befinner sig.


Bild från Reseguide till Mallorca
Om Cuevas del Drach
Detta är en av öns största grottsystem. Grottorna ligger lite söder om Porto Cristo på östkusten. Här finns 6 olika sjöar att utforska. Sjöarna är mer än 200 meter djupa. Sjön som finns i mitten är 40 meter bred och 9 meter djup. Ovanför finns en 17 meter hög kupol. Överallt finns det droppstenar i märkliga former.
Här kan man få en guidad tur på flera olika språk och en konsert med klassisk musik är höjdpunkten. Man kan gå runt och titta på otroliga formationer som hänger ner från grottans tak och även sådana som sticker upp ur marken. Här finns både stalagmiter och stalaktiter. Stalagmiter växer nerifrån marken och upp och stalaktiter växer nerifrån taket.
De har öppet dagligen 10:00-17:00.


Bild från Reseguide till Mallorca

Grottan var ljus satt med olika färgr och sen när an kom längst ner i grottan så spelade de ett stycka av Mozart, så var det som en vidoe på bergs vägen. Väldigt coolt! Sen åkte vi till Porto Cristo i väntan på att våran mat skulle bli klar på en resturang 10 minuter därifrån. Tydligen var de väldigt dyrt i Porto Cristo så de flesta  resebolagen som arangerade den här turen hade bojkottat deras resturanger.

Vi åt det var väl inget för mina smaklökar men men så kan det va ibland... Efter Maten åkte vi vidare till en keramik affär som även hade likörprovning längst in i butiken. Det fanns 29 olika sorter likör vi var där inne ca 40 min så man fick testa så många man han och vill. K köpt två snappas glass eftersom han samlar på det, han vart väl även lite onykter av att smaka likör. Sen åkte vi hemåt.

Rookie Felen vi gjorde

När man är nybörjare på att resa så är det en del man ska tänka på, och mycket man lär sig på vägen. Jag anser mig till viss del berest eftersom jag rest mycket men min pappa men det är inte alls samma ska som ha koll på allt ting själv.

 • Etikett på resväskan, när man väl såg de insåg man skit det där har inte vi. Fan nu kommer våra väskor komma på avig väg bara därför.
 • Handväska för t.ex. pass, pengar mm så den kunde ligga framför på flyget.
 • Plastficka till Resebeviset, där allt viktigt låg. Hade vi inte, vilket vi såg att de flest andra hade...
 • Vi följde strömmen på flygplatsen det var enklast
 • Vi gick på Välkomstmöte, för att få mer info om resemålet
 • Kristian blev som besatt av att hålla reda på saftybox nyckeln, det är väl dock bra men han hade den till och med den ända gången han bada!
 • Skulle ha planerat och kollat upp lite mer utflykter innan så man visst vad som fanns och vad man vill göra, samt pris. Så hade vi varit lite med samspelta.
 • Köpt/tagit med ett parasoll, plus luftmadrasser för att få det billigare på stranden. 
 • Tagit med 2 extra hand dukar till utöver de vi hade med oss kanske, så hade det blivit enklare när man bytte om på stranden.
 • Planerat mer vad vi vill göra på våran resa, för att få ut de bästa av det!
 • Större reskassa, vi hade så vi klara oss men vi kunde inte leva som Kung och Drottning, vi var lite för optimistiska till priserna på resemålet.
 • Våga testa mer inhemsk mat, vi var för fega och för snåla! Så det blev varken Paella, eller tapas,  
 • Vi hade faktiskt med oss rätt lagom med kläder, vårt bagage tillsammans vägde 23 kg! Lika mycket hem med, eftersom vi inte hade shoppat något.
 • Dricka för lite vätska, Kristian hade huvudvärk var och varna dag för att han drack för lite. Öl är ju vätskedrivande.
 • Toapappret, i toan eller papperskorgen? De löst sig till slut efter ett sms, och lite testing testing... :)
 • Glöma bort vilket spårk man ska prata, vissa kypare prata svenska det gjorde lite förvirande för K som råka prata svensk med folk ibland . hehe. =p
Det är lite jag kom på, finns särkert mer som man har förträngt!
Barn på nytt!

Igår var vi ute hos min lille syster som dock inte var hemma utan vi umgicks med hennes pappa, min fd plastpappa. Så passar jag som alltid på att "hoppa" lite... =D När man är kort i rocken så är det lite svårt att häva sig upp men det går. Sen är det bara att börja hoppa och landa på rumpan, för att hoppa upp igen.
Man blir som barn på nytt, med ett fånigt leende på läpparna.

261 bilder från Mallis261 bilder blev det totalt från resan till Alcúdia Mallorca, vi tror att minneskortet tar tolalt 300st bilder. För vi fick upp varning om att det var fullt såfår köpa ett till, så man har ett extra!

Lägger in bilder under de närmsta dagarna, men knappst 261 st!!
Hehe

Hemkommna

Nu är vi hemma igen, mer update om resan kommer inom kort på bloggen. En dusch och man kändes sig fräch igen efter buss och flygg och värme. Imorgon blir en hektisk dag, känns det som:

 • Tvätta
 • Växla pengar
 • Åka och storhandla.
 • Hämta katterna
Men men man får göra det man hinner med, tror dock att det mest kommer hinnas med. Är ju eko i kylen så blir att gå att shopa frukost. Fick precis höra att lilla Angelica har börjat krypa! Vad kul, det måste ses in action. Nej detta är allt för nu!


RSS 2.0