Webbläsare, testa något nytt?

http://www.whatbrowser.org/sv/
Förvisso på engelska men, kan du lite så fattar man hela videon.
De flesta har oftast Internet Explorer som deras webbläsare, efterdom det brukar var den som är installerad. Men jag vill slå ett slag för Google Chrome istället. Vi har sällan haft Internet Explorer för att den är lite för seg i våran smak. Innan hade vi Mozilla Firefox, vilket vi tyckte var en väldigt bra läsare men den hade sina små defekter den med. Vissa sidor gillade inte den webbläsaren.
Google Chrome tycker jag är bra för att man kan överstätta texten på sidan på en gång, genom ett litet klipp. Söker man till tex på en utländsk sida är ju det perfekt. För mig som stavar lite som en kratta så tycker jag att Google Chromes rättstavnings program är bra, den känner av på de flesta sidorna man skriver på, blogg.se och Facebook till exempel. Det fanns i Mozilla Firefox med men jag tycker ändå att detta är snäppet bättre.
Bara för att man installerar en annan webbläsare innebär inte det nödvändigtvis att du måste av installera och ta bort din förra. Utan ha den med så väljer du vilken du vill ha för att testa dig fram. Jag tycker att Internet Explorer är lite bättre när man ska logga in med E - Legitimation på olika sidor, men det är för att jag inte riktigt har hittat godkännande för vissa popup - fönster på Google Chrome.

Om och när du nu installerar något se då till att du åtminstone försöker läsa igen vad det står, även om det kan vara svårt. Oftast klickar man ju bara vidare, vilket resulterar i hur många " Tool bars" som helst uppe vid sök fältet, eller andra "tool bars" som du inte har en aning om vad de är till för. Oftast när man installerar så står det om man vill ha det, eller så är det redan i kryssat. Jag kryssar ALLTID bort, det och om jag vill ha något annat som startsida. Jag gillar inte när det är massor med onödigt tjafs vid sökfältet. Det kanske är fler som är som jag??

Är du sugen på att testa??
Klicka på den du vill välja så kommer du till en sida för ned landning
Internet Explorer
Google Chrome
Mozilla Firefox
Safari
Opera

Ord förklaringar

Webläsare = (efter engelska web browser) är program för att hämta, tolka och återge dokument kodade i HTMLeller XHTML som lagts upp på webbservrar på Internet.
I dagsläget finns det hundratals webbläsare, de allra flesta gratis. De fem största är Internet ExplorerMozilla FirefoxSafariOpera och Google Chrome.
installerar [instal'e:rar] 〈installerar, installerade, installerat, installera〉 sätta in, arrangera, placera, ställa, leda in, installera, etablera
Av installerar = Du installera av ett program el likande, för att sedan ta bort det. Om man inte av installerar ligger programmet fortfarande kvar i datorn och segar till det.

E- Legitimation =

I det vanliga livet använder du ditt körkort eller ett ID-kort när du ska legitimera dig. På Internet använder du i stället din e-legitimation. Den visar att du är just du när du har kontakt med myndigheter, kommunen, organisationer och företag på Internet.

Din e-legitimation använder du när du legitimerar dig och när du skriver under handlingar elektroniskt på nätet.

En e-legitimation är lika personlig som ett körkort eller ett vanligt ID-kort. Om ni är flera i familjen som använder tjänster behöver ni ha var sin e-legitimation. Det går bra att spara flera e-legitimationer i samma dator eller på samma USB-minne.Popup- fönster = Popup-fönster är små fönster som öppnas automatiskt på skärmen. För det mesta visar de annonser, som kan komma från legitima företag, men de kan också innehålla bedrägerier eller farliga program:


En popup-annons kan vara en del av ett nätfiskebedrägeri som är avsett att lura dig att avslöja personlig eller ekonomisk information när du surfar på nätet.

Om popup-fönster öppnas även när du inte surfar på nätet kan datorn vara smittad med spionprogram

Alla popup-fönster är inte dåliga: På vissa webbplatser används popup-fönster för att utföra särskilda uppgifter. Det kan hända att du måste se fönstret för att kunna utföra den aktuella uppgiften.


Skräck exempel på för många "Tool bars"

Tool bars (verktygsfält) =

Ett verktygsfält (engelska toolbar) är en yta i ett programfönster som innehåller verktyg. Verktygen i fältet visas normalt i form av olika ikoner och erbjuder valda programfunktioner. Många program har exempelvis verktygsikoner för att skapa nytt, öppna, spara och skriva ut. Traditionellt brukar ett programs alla funktioner vara åtkomliga via dess menysystem. Vissa funktioner används dock ofta, och det är då bekvämt att även ha dem lättillgängliga som verktygsikoner i ett verktygsfält.

En verktygsikon kan samtidigt fungera som indikator. I en ordbehandlare kan verktygsikonerna för fetstil, understrykning, textjustering, textfärg med mera direkt indikera sina aktuella inställningar.

Webbläsare stödjer ofta inkorporering av verktygsfält från utomstående leverantörer. Detta kan tillföra webbläsaren nya funktioner och tjänster, dessa kan också utgöra en inkörsport för program med oönskade, oftast dolda, bieffekter (spionprogram). Ett vanligt verktygsfält för webbläsare har ett utförande med sökfunktion och pop up-blockerare.


Källor: Lexin , Folkets lexikon , Google och Wikipedia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0