Idag är det Kanelbullsens dag
Så igår passa jag på att göra lite kanelbullar. Här är resultatet.
Totaltid 2 tim Baktid 5–8 min
|
Kanelbullar |
|
1 paket (50g) jäst för söta degar 5 dl fingervarm mjölk, 37°C 150 g rumsvarmt margarin eller
1 ½ dl flytande 1 dl strösocker eller
vit sirap 1 tsk salt 1–2 tsk stött eller
mald kardemumma 14 dl vetemjöl special
fyllning 200 g rumsvarmt smör 1 ½ dl strösocker 4 msk mald kanel
pensling ägg pärlsocker
tillbehör ev pappersformar |
1 |
Lös upp jästen i lite av mjölken i en stor bunke. Häll i resten av mjölken. Tillsätt margarin i bitar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
|
2 |
Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
|
3 |
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två bitar och forma till stora bullar. Låt bullarna vila någon minut innan du kavlar ut dem. Rör under tiden ihop fyllningen till en smidig smet.
|
4 |
Kavla degen med lätta tag till två rektanglar, ca 60x25 cm, med så raka kanter som möjligt. Lyft degen emellanåt och mjöla undertill så att degen inte fastnar.
|
5 |
Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle
i ca 30 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt
i pappersformar eller direkt på en bakpappersklädd plåt. Täck bullarna med bakduk och låt dem jäsa
ca 30 min. Värm ugnen till 250°C.
|
6 |
Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig är den färdigjäst. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen
5–8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. |
|