Äppelkaka med citron och kardemumma
Äppelkaka med citron och kardemumma![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/560516/images/2009/appelkaka_v40_09_59590282.jpg)
IngredienserPortioner: ca 8 bitar
125 g smör eller margarin
![](http://www.ica.se/vardagshjalpen/lib_img/sok_recept/icon_info_gulrund.gif)
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
![](http://www.ica.se/vardagshjalpen/lib_img/sok_recept/icon_info_gulrund.gif)
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
FYLLNING OCH GARNERING
3-4 medelstora äpplen
1 tsk kardemummakärnor
1 msk strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med matfett.
2. Smält matfettet och låt det svalna.
3. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
4. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
6. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
Kommentarer
Trackback