Söndagsmiddag



Just nu håller grytan på att små koka för fullt, blir porterstek fast med grytbitar i stället för fransyska. Det är helt klart en favorit rätt, väldigt enklet att till laga med. Fast man måste ju ta det en dag då man har tid, eftersom det tar 1,5 - 2 h innan det är klart olus att ju längre det ligger i o kokar desto mörare blir köttet. Mums!


Porterstek
http://www.recepten.se/recept/porterstek.html
 God porterstek serverad med sås gjord på kokspadet, klyftpotatis, svart vinbärsgelé och sallad. Porterstek smakar himmelskt gott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt och billigt att göra med nötstek, fransyska eller rostbiff. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra en mycket god sås till.
Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
 8-10 portioner

 Du behöver:
1,25 - 1,5 kg benfritt nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff)
 Kokspad:
  1 flaska 33 cl porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
  ½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  3/4 dl äkta soya
 7 torkade enbär
 7 hela svartpepparkorn
 2 tsk timjan
 2 gula lökar (som du skivar)
 3 köttbuljongtärningar eller motsvarande flytande buljong, ca 4,5 msk Sås

Sås (till 2 portioner) :
* 2 dl silat spad
 * 0,75 dl matlagninggrädde
* ½ dl vatten
* 1 msk soya
* 2 tsk idealmjöl (eller vetemjöl, men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

 Gör så här: Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soya, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet. Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter. Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat. Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter. Servera kött och sås med t.ex. klyftpotatis eller kokt ris och sallad.

När jag gör såsen så har jag i massor av spad, plus grädde, för att få så mycket smak som möjligt på såsen.



Som efterrätt bjuder jag på Äpplepaj, det funkar alltid. Plus att det är bra säsong för det nu. Idag gjorde jag den enkla varianten. 1 dl mjöl, 1dl havregryn, 1 dl socker 75g smör/margarin så det blir till en smul deg. Fast jag gjorde dubbelt recpet eftersom vi är 5 st, vill ju inte snåla lixom. Skivade äpplen och kanel, serveras med marsan sås för den som vill ha.

Nu luktar det rätt gott, grytan har stått och puttrar i över två timmar, så snart är det dags att göra sås. Potatisen är på, till det blir det hervicort och brocoli. Hm undrar hur Maddes sambo kommer göra ( han gillar inte grönsaker). De som kommer på våran söndagsmiddag är Kristians syster Madde med sambo, undrans som flundran hur stor hon är nu ( Bf 19 dec, så hon är ju rätt rund om magen) så kommer även K's mamma Kerstin.

Vi möblerade om lite i köket, det vart till det bättre. Men vi måste verkligen kolla efter nya tapeter till Köket, för de är så fula, fläkar, tapets saknas på sina ställen. Men å andra sidan var de inte jätte fina när vi flytta in och så här fyra år senare är de knappast snyggare.

Dags att kolla till maten och styra upp det sista, Baj bloggen






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0