Julgott

www.recept.se

Leilas rocky road


12 kakor
600 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

 


Leila Lindholm
http://recept.nu/1.126548/leila_lindholm/efterratter_godis/varldens_godaste_smorkola

Världens godaste smörkola

Cirka 50 stycken
100 100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola:
2 2 st apelsiner, rivet skal
1 1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 2 msk kakao
Limekola:
2 2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 1 tsk malen ingefära

Tips

Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten.

Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.



Leilas Cornflakes crisps

Ingredienser
100 100 g ljus mjölkchoklad
1 1 block (250 g) nougat
1 1 burk (350 g) nutella
1 1 l cornflakes
300 300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.

2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.

3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.

4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.

5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.

6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).


http://www.julgodis.se

Knäck

Knäck (ca 70 st):

2 dl vispgrädde

2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

Tillagning på spisen:

1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.

Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.

Tillagning i microugn

Använd gärna samma recept som beskriv här ovanför. När du gör knäck i micron är det en klar fördel att göra en mindre mängd i taget eftersom det då går fortare att laga till. Så halvera gärna receptet. Tillagningen tar då kortare tid. Prova hur lång tid du ska köra just i din micro - det kan variera mycket mellan olika ugnar.

1. Blanda allt utom mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro
2. Kör på högsta effekt i 5 min.
3. Ta ut och låt vila några min före omrörning.
4. Sätt in i micron och kör på LÅG effekt i ca 30 min. OBS! Var försiktig! Tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!
5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.
6. Blanda i mandeln.
7. Häll i  knäckformar och låt stelna.

OBS! Vill du göra en riktigt snabb knäck - halvera då receptet ovan. Då kan du korta tillagningstiden betydligt.


Chokladtryffel

Belgisk chokladtryffel  (ca 40 st)

2 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad 
0,5 dl florsocker
Ev: smaksättning med Calvados, Baileys, Kaffelikör eller Whisky

Dekoration:
Kakaopulver
50 g mörk choklad

1. Värm försiktigt upp vispgrädde och smör till kokpunkten.

2. Dela chokladen i små bitar och tillsätt denna. Rör till dess att chokladen har smält.

3. Blanda i övriga ingredienser.

4. Sätt smeten att svalna i kylskåp i ett par timmar. Täck med plastfolie.

5. Forma till runda kulor. 

6. Välj mellan att rulla kulorna direkt i kakao eller att smälta mörk choklad och rulla kulorna i. Sikta gärna över lite kakao som dekoration även om du rullat i mörk choklad. Förvara svalt.

Tänk på att tryffel är godast vid en temperatur på ca 15 grader. Ta därför ut tryfflarna ur kylen i god tid före servering. Då smakar de bäst!



www.arla.se

Fransk chokladtryffel
Fransk chokladtryffel

Ingredienser

ca 40 bitar

1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
300 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
2 msk konjak eller likör
kakao

Gör så här

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Rör under tiden så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen i grädden och låt den smälta. Rör i konjaken. Låt chokladsmeten stelna i kylen ca 1 tim. Forma tryffeln till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Låt dem stelna helt i kylen ca 1 tim. Rulla tryffeln i kakao. Förvara i kylen.


Fudge

ingredienser

ca 50 st

5 dl mjölk, 3 %
8 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker

Gör så här

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten. Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller häll några droppar smet i kallt vatten. Fudgen är klar när temperaturen är 125° eller dropparna kan formas till en kula. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. Häll upp den i en smord form, ca 20x20 cm. Låt stelna. Skär i bitar och f

örvara i kylskåp.


cirka 70 stycken (små)

 

INGREDIENSER

1 äggvita

4-5 dl florsocker (beroende på om äggvitan är stor eller liten)
2-4 droppar pepparmyntolja
karamellfärg
Topping:

nonstop eller valfri choklad

SÅ GÖR DU

1 Vispa äggvitorna lite. Rör i drygt hälften av sockret. Droppa i pepparmyntoljan (och smaka av tills du är nöjd med mintstyrkan).
2 Rör ner resten av sockret och blanda tills degen rullar runt som en boll i blandskålen, men är lite kladdig på ytan.
3 Rulla till små kulor och platta ut dem till enkronestora pastiller, (tryck fast nonstop direkt innan det torkat). Lägg på smörpapper och låt torka i ett par timmar eller över natten, gärna på ett varmt ställe.
4 Smält choklad i vattenbad och lägg en klick mitt på varje kyss, (om du inte använt nonstop). Låt stelna på svalt ställe. Förvara svalt med smörpapper mellan lagren om du har smält choklad på kyssarna.

Variera så här:
Vita mintkyssar med en gul nonstop ovanpå så får du fina små stekta ägg.

o Färga i olika färger och lägg olika sorters choklad ovanpå,
eller olikfärgade nonstop så blir de härligt färgglada.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0