Tisdagen den 17:e sep kommer jag mins länge!!!

Teori skrivningen

Tänkte skriva lite om i tisdags, så jag fick mitt körkort!!
08:38 gick bussen från Strömsfors Vägkors, jag som alltid är tidig fick sitta där och vänta ett tag men det gjorde inte så mycket, satt och lyssna på musik. Kvällen innan hade jag suttit på körskolan till nästan sex för att ha klart alla dataproven för 2:a gången så det kändes bra. Tog en lång powerwalk på ca 3km i elljus spåret här hemma.
Så jag hade sovit jätte gott och inte varit orolig.
Vid Norr Tull hoppa jag av bussen ( Jag hade "provåkt turen på fredagen, så jag visste att buss och spårvagn skulle funka bra) såg att #:an var på väg in, vart lite stressad och trodde att det var min "spårvagn" så jag skynda mig och kom med den. Väl framme vid SMHI ser jag att jag är 45min för tidig!! Nog för att det är bra att vara ute i god tid men inte så god tid kanske. Framför mig gick det en annan tjej som jag antog m
ed skulle till vägvärket, men att hon kanske hade en tid vid 09:30.
Jag tänkte att det är lika bra att gå en liten promenad för att döda tid, och så att jag inte skulle få någon på hälsning av lite nerver. Så lurar i öronen med RixFm Morgon Zoo, Promenaden dödad väl ungefär en kvart. Så vid 09:30 gick jag till vänterummet inne vid vägvärket. Kissnödig som jag i princip alltid är eller blir när jag är lite nervös så var det lika bra att gå in och uträtta ev behov. Toaletten var allt annat än fräsch, tyvärr! Det fanns inget toapapper, inga pappersdukar eller muggar, det såg lite halv grisigt ut på golvet.
Men jag är alltid redo med lite näsdukar i väskan så de fick göra sitt. Till min förvåning så mötte jag den tjejen jag sätt gå av spårvagnen vid toaletten, gjorde dagens goda gärning och berätta att det inte fanns något papper men att om hon vill så kunde hon få lite näsdukar, det tackade hon självklart ja till!!
Jag kände mig rätt lugn såg runt omkring mig att det fanns personer som var bra nervösa, när jag kände att det börja komma så tog jag till alla ev möjligheter till att leda av det. ( Ex, säga färgerna på ett par stycken bilar ute på parkeringen tyst i huvudet. En röd bil, en silvrig och en grön bli. Så tog jag några  nya, sen började jag om allt för att tappa bort mig om nuläget.
När man stod där pass jag även på att spana in alla Förarprövare som kom in för att ha lite rast, och konstaterad att jaha så här ser han ut ( det var bara killar just då som kom in), han kanske det blir i em. Men han såg ju inte farlig ut, det var en som såg lite sur ut det var väl det ända.
Sen var det dags att gå in och göra provet, jag var fortfarande lugn som verum hälsofil i magen vilket kändes underbart. Jag satt där och försökte läsa igenom frågorna så noga det bara gick, när jag kryssat i alla svaren så gick jag igenom provet igen för att rätta vissa slarv fel. Jag markerade några som jag var osäker på, vissa var ju lite luriga. Vid rättningsdags så blev jag godkänd med 55poäng, minst är ju 52p och max 65. Gick igenom de frågorna jag hade haft fel på och det var ungefär de som jag varit lite osäker på och markerat, samt några som jag hade läst fel eller slarvat med som glidit igenom ändå.
Lite pytte nervös var jag vid rättningen men kände ändå att det nog hade gott så jag blev godkänd men kanske inte mycket mer. Nöjd och belåten gick jag där ifrån, messade Malin. Och ringde till Emmelie eftersom jag skulle ta en lunch med henne på stan och berätta att det hade gått bra, så att det var ju en bra start.


Innan uppkörningen

Sen så satt jag i hörlurarna igen och fortsatte lyssna på RixFm då kom Danny Feat Therese - If only you, vilket är en favorit låt så då kändes ju själv klart jätte bra så jag satt och sög in låten och försökte se det som ett tecken! Självförtroendet var lite peppat i och med att det hade gått bra på teori provet.
Jag och Emmelie åt lunch, mina nerver kändes rätt hanterbara, de kom och gick. Så svettig var man ju rätt rejällt var lite varmt och kvavt ute med. Vid halv ett gick jag till körskolan, gick på toa. Sen var det dags att sätta sig i bilen och ha en enkel körlektion á 40min innan det var dags.
Dagen innan hade jag haft en dubbel körlektion med mycket nerver in blandade, men jag kände mig lugn och i harmoni. Min körskollärare Annica sa att det kändes bra när jag körde. Vilket var bra för självförtroendet vi tränade på att backa in mellan två bilar på Lidels parkering vid Ektorp. Jag har haft lite bekymmer med de där 45 gradiga parkeringarna och inte riktigt fått till det helt okey på egen hand. Så även nu fick hon väg leda mig lite.
Vi höll tummarna på att jag inte skulle behöva göra en sådan backning på uppkörningen, sen var det dags och vi åkte till Vägvärket.
Vi stod där och vänta på den ev förarprövaren som jag skulle få, jag såg en man med glasögon som såg trevlig ut, men han var det inte. Sen såg jag den "surr gubben" och såg att han kom emot oss men han skulle inte ha mig heller. Jag fick en annan man som jag med hade sätt på förmiddagen glasögon, ganska lång och smal. Mörkt hår och verkade trevlig. Jag tror han hette John Jonsson eller likande.Uppkörningen

Vi satte oss i bilen han förklarade hur provet skulle gå till, jag är tveksam om jag tog inte allt för det började spöka lite i magen. Jag sa att jag var lite nervös med att det kändes bättre nu efter att vi hade pratat lite.
Direkt när jag började göra säkerhets kontroll av färdbroms och parkerings broms så var det som allt släppte, jag kände mig överdrivet tillfreds med hela situationen.  Jag fick köra mot 51:an, så vi körde ut på motorvägen mot Finspång/Örebro/Katrinholm. Fortsatte köra mot 51:an så när vi var bakom Ingelsta så körde jag av på avfarten. Då skulle jag köra mot "Luddingsbo" en gul skylt. väl inne på den lilla vägen så fick jag göra valfri vändning, jag gjorde det eneklt för mig och körde runt mot vänster.

Sedan fick jag följa skyltarna mot " Köpcentrum" så vi åkte förbi Ica Maxi, sedan körde vi mot Centrum, så vid Ingelsta rondellen blev det rakt fram. Sedan Gamla Stockholmsvägen förbi mackarna och polishuset. Sedan följde jag anvisingarna mot Industrilandskapen, vid Kungstorgs rondellen, upp på Kungsgatan. Sedan svängde vi första vänster vid första rödljuset, ner mot Slottsgatan, för att svänga första till höger in på Bråddgatan ( här kom det en liten dam med rullator som jag väjade för men som snällt vinkade fram mig ;))  sen upp vidare på Tunnbindargatan tills det blev enkelriktat på Sandgatan där det bara gick att svänga upp mot Kungsgatan igen. Kom ut vid Skvallertorget.
Sen blev det Kungsgatan upp rakt igen rondellen vid Parken, in på Albrektsvägen svängde sen höger upp på Skarphagsleden.
Jag skulle köra mot Lidel, där skulle jag svänga in och baka in och pakera på lämplig plats.
Då kom nerverna!!! Inte mycket men lite, jag hitta en lämplig olats mellan en bil och en tom lucka. Jag började tragla, förarprövaren sa att när jag hade dragit åt parkeringsbromsen betyd det att jag var nöjd. Jag råkade dra åt parkeringsbromsen, snabb som en väsla sa jag att " Jag är inte klar! jag ska bara kolla hur jag står." Han nickade och sa visst gör det du. Jag konstaterade att jag var INTE nöjd, då jag stod i mitten på parkeringsplatsen, jag åkte fram och försökte igen. Suckade då det inte vart bra alls, vid det här laget hade nerverna börjat titta fram. Då bestäde ajg mig att NEJ en sketen parkering ska inte få förstöra hela min uppkörning som gått skit bra så här långt!!!

Kontrollanten sa att jag fick välja mellan att ta en ny parkering eller börja om med denna. Jag valde en ny, försökte skärpa till mig.  Min enda tanke var nu att jag skulle "rita min sväng" kommer in i parkerings fika, kör fram lite och suckar lite. Då är kontrollanten lite snäll, och säger om du försöker rätta upp bilen lite till vänster ska du nog se... Försiktigt gjorde jag som han sa, och när bilen var rak och rakt bakåt. Drog åt med parkeringsbromsen, kollade ut och såg att det var bra. Så nämnde jag att jag var nöjd nu! Okey bra sa han, jag ser att jag kan komma ut på min sida. Nu kan du köra här i från och svänga vänster i rondellen.  Jag berätta att jag hade fastat lite för just den där parkeringen. Vad skönt att den vart bra då? Sa kontrollanten. Jag kunde inte annat än hålla med.

Nu hade vi hållt på och kört så pass länge så jag förstod att vi var på väg tillbaka mot Vägvärket igen. Vi körde rakt ram på Skarphagsleden genom rondellerna ( 2st), Nu var vi på Dalsviksgatan vid Skarphagens centrum så svängde jag höger upp på Skarphagsgatan, och såg en stor lastbil. Andades lite och var extra försiktig.  Rakt upp till väjningsplitskylten där svängde jag vänster på Hjalmar Brandts gata, för att sedan direkt sväng höger vid Spårvagns korsningen. Då var vi vid Folkparken, och på Fotbollsgatan vid SMHIl. Jag åkte och parkerade på Vägvärkets -parkingesficka.

Jaha då var detta klart, det var ju inte alls så läskigt. Det kändes som det hade gått bra, men visst det hade blivit en och annan skönhetsmiss t.ex. vispat med växelspaken när jag skulle köra ut på motorvägen, sen hade jag råkat tagit lite på trotoarkanten vid Skarphagens centrum när lastbilen var där.
Han gjorde pinan kort och sa : Grattis My, du har klarat uppkörningen!

Sedan är allt lite små suddigt, men lyckligt. Jag var så nöjd jag hade klart mitt mål att få körkort under Sommren 2010, och att försöka klara uppkörningen och teorin på en gång.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0