Glögg och chips?

Igår åkte vi till mormor och morfar och hälsa på. Mormor som aldrig får äta pizza annars brukar passa på när vi kommer, så det blev pizza. Jag åt en liten bit mindre än vanligt, magen sa ifrån. Så var vi där i några timmar. Sen när vi skulle åka hem vill mamma åka och kolla efter gullvivor vid Ödekyrkan, men de hade klippt gräset så de hade även klippt av gullvivorna tyvärr. Det fanns några enstaka men de var inte värda att plocka.



Text från http://www.paranormal.nu/krokek.htm

Det spökar vid Krokeks ödekyrka!

Detta är ruinerna av det gamla klostret i Krokek. De medeltida väg farare som reste genom den farliga Kolmård skogen såg nog med lättnad och glädje skymta de gästfria franciskanermunkarna. Klosterbröderna var driftiga, de bröt kopparmalm, de anlade en hytta och de drev svintuna kvarn. Efter reformationen indrogs klostret till staten.

 Gustav Wasa gav 1538 klostret förläggning till den för Katolskt sinnelag misstänkte Strängnäsbiskopen Magnus Sommar. År 1542 fick "Biskop Måns i Krokek" biskopstiondet av hela Jönåker härad. Klosterkyrkan som också fungerade som församlingskyrka var så förfallen att klosterfogden Philip Mårtensson lät bygga ett kapell. Detta användes fram till 1594 då den s k Gunilla Bielke bekostade själv den runda byggnad vilken finns avbildad på bilden längst ner. På den plats där klostret legat byggdes år 1748 den tredje kyrkan som fick namnet Kung Fredriks kyrka. Som byggsten användes det som fanns kvar av klostermurarna.

Den 28 april år 1889 brann kyrkan ner till grunden. Branden orsakades av gnistor som antände taket på kyrkan när man eldade för att värma upp inför en högmässa. Här sägs i allfall att om man stör gravfriden på nätterna så kan man bli illa klöst av den galna huvudlösa munken som syns irra omkring innanför murarna. Ingen vet riktigt vem denna olycksaliga ande är som sveper över området, men man gör bäst i att hålla sig borta på natten annars kan man råka riktigt illa ut.




Krokek ödekyrka, så såg den ut 1549.


Sen åkte vi hemåt, efter att ha lämnat av mamma så åkte vi även och tvätta bilen hos Papi. Kristian gjorde en grundlig tvätt, så innerkanten på bilen fick sig med en tvätt, samt mattor och dylk. Så bilen vart glänsande ren :) Det är ju hans ögonsten.
Vi skjutsa Jejje till Johan och Carin, för hon hade en tårta som Johan skulle få, som såg ut som en naken kvinna. Mycket rolig tårta!

Efter det blev det tillslut en lugn hemma kväll med Robinson, det är vårat program som vi följer slaviskt! Jag tycker nog att årets Robinson är något bättre än tidigare variationer efter som det är tuffare för deltagarna.
Vi drack även glögg igår, det var lite speciellt att göra så här på våren, men det var rätt gott. Något sötare än vad jag brukar tycka annars, och souer cream onion chips till det, snacka om smak kontraster ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0