Sharon Frukt

Denna frukt köper vi ofta nu när det börjar bli säsong ca 5kr st, vi tycker den är god. Söt, och lite fast fruktkött om den inte är för mogen.

Kaki (Diospyros kaki) är ett fruktträd av släktet Diospyros. Arten kallas även kinesisk persimonjapansk persimon eller kakiplommon. Namnet sharon används om vissa odlade varianter, i synnerhet från Israel. Ibland kallas arten enbart persimon, men detta namn används även om andra arter i samma släkte, till exempel Diospyros virginiana som växer i Nordamerika.

Kaki är en av de äldsta arterna av odlade fruktträd; i Kina har arten varit i odling i mer än 2000 år. Trädet kan bli upp till 10 meter högt och påminner i form om ett äppelträd. Bladen är mellan- till mörkgröna, lansettformade och lika breda som långa. Trädet står i blom från maj till juni och har skilda han- och honblommor.

Frukten påminner om en tomat med stora foderblad. Smakmässigt har den en söt fyllig smak. Frukterna skördas när de är hårda och gulorange. Innan de mognar innehåller de mycket garvsyra och ska inte ätas. En mogen kaki är mjuk och fruktköttet är geléaktigt i konsistensen. En kaki väger runt 100 gram.

Sharon är en utveckling av kaki som saknar garvsyra och kan ätas då den är hård. Ibland kan sharonfrukten ha bruna fläckar i skalet och i fruktköttet. Det beror på att socker fällts ut och det är alltså inte något fel på frukten. Den har mycket söt smak.

Sharon-frukten är en förädlad kakisort utan kärnor och tannin (garvsyra) och är därför också mycket läcker, när frukten inte ännu är övermogen och fruktköttet fortfarande är fast. Skördas i september-november. Zon 1.
Recept med sharon frukt


Sharonklyftor med kall rökt skinka ¨


Sharonsmoothie
Salsa på fetaost, sharonfrukt och bönor
Källa : Wikipedia, Bakker & Goggle

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0