Fakta om Alla Hjärtans dag

Alla Hjärtans Dag

Varför firas Alla Hjärtans Dag?

Den 14:e februari firas Alla Hjärtans Dag, eller Valentindagen som den också kallas över hela världen.

För de allra flesta är Alla hjärtans dag en dag då man skämmer bort sin älskade, och andra nära och kära, lite extra. En dag då man visar speciell omtanke om dem man bryr sig om genom att till exemepel skicka ett vackert kort eller ge en blomma. Det är tanken som räknas så värdet behöver inte vara stort.

Här har vi sammanställt lite information om varför vi firar Valentin-dagen.

Olika teorier till varför man firar denna dagen

Det verkar finnas flera olika teorier om varför man firar Valentindagen, och varför man gör det just den 14:e februari. Här kommer de två som vi har hittat.

Teori 1 - Sägnen om prästen Valentius

Enligt sägnen fanns det en modig ialiensk präst som hette Valentius. Vad som gjorde honom speciell var att han vigde förälskade par i hemlighet eftersom kejsare Claudius II hade förbjudit alla giftermål mellan unga människor.

Valentius upptäcktes och kastades i fängelse, där han fick lida martyrdöden genom halshuggning. Innan Valentius dog hann han skriva kärleksbrev till fångvaktarens dotter, som han blivit förälskad i. Detta kort ska ha varit undertecknat med "Din Valentin".

Han lämnade även följande uppmaning till alla ungdomar han vigt samman i äktenskap: "Ni ska inte sörja mig, utan gläds att ni är man och hustru. Ty kärleken är en dyrbar skatt, ja dyrbarare än livet".

Denna historien ska ha utspelat sig i Rom år 269 e. Kr.

Teori 2 - Turturduvornas bröllopsdag

En helt annan teori om hur den 14:e februari blev kärlekens dag kommer från medeltidens Storbritannien. Där var folktron att fåglarna (bland annat turturduvorna) parade sig i mitten av februari. Hos dem kallas dagen också "Bird’s Wedding".

Engelsmännen hävdar att Valentindagen är en kombination av folktron om fåglarnas parning och sedvänjan att utse sin Valentin den 14 februari.

VALENTIN-DAGENS HISTORIA

Firandet av Alla hjärtans dag började i England och i norra Frankrike. Den tidigaste kända omnämnandet av Valentindagen är från år 1370. Om en person valde någon som sin "Valentin" under 1400-talet innebar det att personerna förlovade sig.

Valentinfirandet motarbetades av puritaner ända fram till mitten av 1600-talet. Först under 1700-talet blev Valentinfirandet mer rumsrent och firat. Vanligast var att mannen uppvaktade sin kvinna med dyrbara presenter. Under 1800-talet sjönk intresset för dyrbara presenter och istället började man skicka välskrivna och konstnärligt utsmyckade brev och kort till varandra.

Rapporter från 1800-talets brevbärare vittnar om interna klagomål - brevbärarna hann helt enkelt inte med att bära ut alla kort som skulle skickas. Ett annat problem var att korten var så kreativt utformade att de var svåra att transportera.

Under 1900-talet växte sig traditionen även stark i USA.

TRADITIONEN I SVERIGE

I Sverige har vi inte någon lång tradition av att fira denna kärlekens dag. Trots att Alla hjärtans dag är en ureuropeisk tradition var det via USA som firandet kom till Sverige. 1956 infördes Alla hjärtans dag av varuhuset NK. Det gick till en början inte så bra.

Först på 1960-talet började firandet sprida sig och på 1990-talet fick det riktigt genomslag med hjärtformade presenter, nallar och romantiska kort.

OLIKA SEDER I OLIKA LÄNDER

Hur man firar varierar från land till land. Som exempel kan nämnas att man i Italien ställer till med karneval i kärlekens huvudstad Venedig. I Japan uppvaktar kvinnorna sina män och manliga arbetskamratet med chokladaskar. På senare tid har männen börjat återgälda gåvorna de får från kvinnorna med att ge en låda dyr choklad. I England däremot hälsar man till sin älskade via små annonser i dagstidningen.

Artikel kopierad från Super grafik

Artikel nedan kopierad från Nordiska museet



Kommentarer
Postat av: Marica

Så bra, nu vet jag allt om den här dagen.

2010-02-14 @ 18:34:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0