Fått en "Herman"



Så här hoppas ajg min Herman ska se ut sen om 8 dagar, bild från Strimbergs Station

Jag har fått en Herman- deg av en kollega på jobbet. Jag har hört tals om detta en gång förrut. Men aldrig provat själv. nu ska vi göra ett försök. En "Herman" är en vandrings kaka, typ som ett kedjebrev. Det blir som en slags surdeg, som man ska "mata" och pyssla om. Detta lämpar sig väl inte till den som har för mycket fobier och baccilskräk kakan går ju trots allt i arv.
Men man kan ju alltid starta en ny, då göra man som "Dag 4:a" Nedan har jag kopierat infon från Fia Funderar & Filurar
Med deg Herman följer även dessa instruktioner nedan. Om någon känner sig manand är det bara att säga till i komentarsfältet...

Så här gör du Hermankakan:

Dag 1: Du får Herman av en vän

Dag 2: Du rör runt Herman, som ligger i en skål, några gånger under dagen

Dag 3: Samma som igår, dag 2

Dag 4: Herman är hungrig. Ge honom 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker

Dag 5: Samma som dag 2

Dag 6:Samma som dag 2

Dag 7: Samma som dag 2

Dag 8: Samma som dag 2

Dag 9: Herman är hungrig igen. Ge honom samma som sist han var hungrig - 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker. Dela honom därefter i fem lika stora delar (ca 3dl/del) och ge bort tre av delarna tillsammans med receptet. Den fjärde och femte delen av Herman stannar hos dig.

Dag 10: Herman är hungrig igen. Baka en Hermankaka av den fjärde delen, behåll den femte som grund till en ny Herman.

Dags att ge Herman följande, alltså:
1,5 dl olja
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 gr hackade nötter
100gr hackad choklad
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 rivna äpplen
2 tsk kanel

Gör så här:
Rör samman alltsammans och baka kakan i en smord form i omkring 170 grader i ca en timme. För den som vill göra en lite nyttigare Hermankaka kan nötterna och chokladen bytas ut mot 1 finriven morot och en burk krossad ananas, väl avrunnen. Gottegrisen slänger i 1 dl russin , 1 påse suckat och 1 påse kakfyllning eller 1 dl hackade fikon och flagad mandel att lägga överst.

Ett annat alternativ på färdig Hermankaka:
Rör ner 2 dl olja, 1 dl mjölk, 3 ägg och 1 tsk vaniljsocker i Herman. Blanda i separat skål:
4 dl mjöl
2 dl socker
5 msk vaniljkrämspulver
2 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat

Rör ner vaniljblandningen i Herman, tillsätt eventuellt 2 dl mandel/russin/nötter. Smörj en 1,5-2-liters form med smör och ströa med socker och kanel. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 1 timme.

Du behöver inte misströsta om du inte fått någon deg av en vän. Starta en egen Herman istället!

Blanda 2,5 dl mjölk, 2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl socker. Dag 1-4 ska degen bara rörars. Dag 5 tillsätter du samma mängd ingredienser igen och rör om, fortsätt sedan röra en gång om dagen. Dag 10 gör du likdant som dag 5. Ge bort tre delar, behåll en själv för en fortsatt Herman - följ sedan receptet ovan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0